معرفي تهران
تهران بزرگترين شهر و پايتخت ايران و مرکز استان تهران و شهرستان تهران است. جمعيت آن ۸٬۲۴۴٬۵۳۵ نفر و مساحت اين شهر ۷۳۰ کيلومتر مربّع است.
تهران يکي از بزرگترين شهرهاي غرب آسيا و بيست و هفتمين شهر بزرگ دنيا است. شهر تهران، در شمال کشور ايران و جنوب دامنه رشتهكوه البرز واقع شدهاست. اين شهر داراي يک شبکهٔ متراکم بزرگراهي و چهار خط فعال قطار درونشهري (مترو) است.
از دهه ۱۳۴۰ تهران مرکز جذب مهاجران زيادي از سرتاسر ايران بودهاست. تراکم جمعيت در تهران بين ده هزار و هفتصد تا بيش از يازده هزار تن در هر کيلومتر مربّع برآورد ميشود که بنابر آمار نخست بيستمين شهر پرتراکم جهان است. شهر تهران در شمال ايران، در کوهپايههاي جنوبي رشتهکوه البرز در حد فاصل طول جغرافيايي ۵۱ درجه و ۲ دقيقه شرقي تا ۵۱ درجه و ۳۶ دقيقه شرقي، به طول تقريبي ۵۰ کيلومتر و عرض جغرافيايي ۳۵ درجه و ۳۴ دقيقه شمالي تا ۳۵ درجه و ۵۰ دقيقه شمالي به عرض تقريبي ۳۰ کيلومتر گسترده شدهاست. ارتفاع شهر در بلندترين نقاط شمال به حدود ۲۰۰۰ متر و در جنوبيترين نقاط به ۱۰۵۰ متر از سطح دريا ميرسد. تهران از شمال به نواحي کوهستاني، و از جنوب به نواحي کويري منتهي شده، در نتيجه در جنوب و شمال داراي آب و هوايي متفاوت است. نواحي شمالي از آب و هواي سرد و خشک و نواحي جنوبي از آب و هواي گرم و خشک برخوردارند.
ساختار اداري ايران در تهران متمرکز شدهاست. تهران به ۲۲ منطقه، ۱۳۴ ناحيه (شامل ري و تجريش) و ۳۷۰ محلّه تقسيم شدهاست. نماد شهر تهران برج آزادي است. برج ميلاد نيز نماد ديگر آن به حساب ميآيد. تهران ميزبان نزديک به نيمي از فعّاليتهاي صنعتي ايران است، کارخانجاتي در زمينه تجهيزات خودرو، برق و الکترونيک، منسوجات، شکر، سيمان و مواد شيميايي در اين شهر واقع شدهاند. تهران همچنين بازار بزرگ فرش و محصولات مبلمان در سراسر ايران است. در جنوب حومهٔ تهران يک پالايشگاه نفت به نام پالايشگاه نفت تهران وجود دارد. در تهران و حومه، اماکن تاريخي مذهبي نظير مساجد، كليساها، كنيسهها، و آتشكدههاي زرتشتيان قرار گرفتهاست. تهران از جهت توليد ناخالص داخلي رتبه پنجاه و ششم و با لحاظ کردن جمعيت منطقه شهري، رتبه بيست و نهم را در بين شهرهاي دنيا دارد. مردم تهران ۳۳٪ از ماليات کشور را پرداخت ميکنند.
مطالعه بيشتر
تارنماي شهرداري تهران
تهران در ويكيپدياي فارسي
آموزش و پژوهش در شهر تهران، دانشگاهها
آموزش عالي مدرن ایران با تأسیس دارالفنون (۱۲۳۰) توسط اميركبير در تهران آغاز شد. پس از آن در سال ۱۳۱۳ در دوره رضا شاه به همت افرادی چون محمود حسابي و علياصغر حكمت، دانشگاه تهران ایجاد شد. هماکنون در فهرست ده دانشگاه برتر وزارت علوم شش دانشگاه تربيت مدرس، تهران، صنعتي اميركبير (پليتكنيك تهران)، صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي، صنعتي شريف و علم و صنعت ايران در شهر تهران قرار دارند.
دانشگاههای علوم پزشکی دولتی موجود در تهران عبارتند از: تهران، شهید بهشتی، ایران، بقیةالله و دانشگاه علوم پزشکی ارتش. دانشگاه علامه طباطبایی نیز از جمله دانشگاههای زیر نظر وزارت علوم است که در این شهر قرار دارد. همچنین دانشگاه آزاد اسلامی نخستین بار در مرداد ۱۳۶۱ با ایجاد واحد تهران مرکز شروع به کار کرد. سپس بهتدریج واحدهای تهران جنوب، تهران شمال، تهران شرق، تهران غرب و علوم و تحقیقات تهران تأسیس شدند. پس از دانشگاه آزاد، دانشگاه پیام نور در مهر ۱۳۶۷ با هدف آموزش عالی از راه دور تأسیس شد. بالاخره در سال ۱۳۷۲ نیز دانشگاه جامع علمی کاربردی، با هدف یکسان کردن مدارک و نحوه آموزش مورد تایید مراکز آموزش دولتی وابسته به سازمانها که به آموزش عالی میپرداختند تشکیل گردید. دانشگاه سوره (نام پیشین: مؤسسه آموزش عالی سوره) در بهمن ماه سال ۱۳۷۲ توسط حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تأسیس شد. پس از دو سال پذیرش آزاد، از سال ۷۴ از طریق سازمان سنجش آموزش کشور پذیرش دانشجوی را در ۱۱ رشته آغاز کرد.
مطالعه بيشتر
دانشگاههاي تهران در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
دانشگاه شهید رجایی دارای مقاطع تحصیلی از کارشناسی تا دکترا در رشتههای گوناگون است. با توجه به قدمت زیاد، دانشگاه دارای امکانات آزمایشگاهی مناسب و هیئت علمی قوی در اکثر رشتهها می باشد. لازم به ذکر است که نام تربیت دبیر به علت بخشی از وظایف این دانشگاه در زمینه تربیت مدرس برای مراکز آموزشی کشور میباشد و نشان دهنده نوع خاصی از دانشگاه نیست. این دانشگاه با عرصه قریب به ۱۵۰۰۰۰ مترمربع در منطقه لویزان واقع شده و مجموعاً بیش از ۵۶۰۰۰ مترمربع فضای مسقف آموزشی، آزمایشگاهی، کارگاهی، رفاهی و فرهنگی را شامل میگردد.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه تربیت مدرس
دانشگاه تربیت مدرس به منظور تحقق اهداف تبیین شده در اساسنامه دانشگاه خود از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان دانشگاهی پیشرو در آموزش و پژوهش، با هدف تولید علم نافع، گسترش مرزهای دانش و فناوری با مرجعیت علمی و هویت اسلامی و انقلابی و به ویژه تربیت اعضای هیأت علمی و محققان مورد نیاز دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی و به منظور گسترش تحصیلات عالی و تحول اساسی در آموزش عالی کشور و توسعه و تقویت نهضت تولید علم و جنبش نرمافزاری و افزایش سهم تولیدات علمی و توسعه علوم انسانی با تأکید بر مبانی اسلامی و نیازهای ملی و فناوریهای نوین و کاربردی با تعامل مراکز علمی، منطقهای و بینالمللی در سال ۱۳۶۰ تأسیس شده است. این دانشگاه تنها در مقاطع کارشناسیارشد و دکترا اقدام به پذیرش دانشجو مینماید.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه تربیت مدرس
دانشگاه تربیت مدرس در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه تهران
دانشگاه تهران در خیابان انقلاب اسلامی شهر تهران واقع شده است. این دانشگاه بزرگترین نهاد آموزش عالی در ایران است که در سال ۱۳۱۳ با حمایت رضاشاه تأسیس شد. هم اکنون دارای ۲۵ دانشکده است و از استادان مجرب ایرانی در بیشتر رشتهها بهره میگیرد. با داشتن ۳۲ هزار دانشجو یکی از بزرگترین دانشگاههای خاورمیانه میباشد. نگاره سر در دانشگاه تهران بر روی اسکناسهای پانصد ریالی نقش بسته است.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه تهران
دانشگاه تهران در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه خوارزمی
دانشگاه خوارزمی (نام پیشین: دانشگاه تربیت معلم تهران) یکی از دانشگاههای دولتی ایران است که به نام محمد بن موسی خوارزمی دانشمند بزرگ ایرانی نامگذاری شده است. سابقه تأسیس این دانشگاه به سال ۱۲۹۸ بازمیگردد، و قدیمیترین دانشگاه ایران محسوب میشود. این دانشگاه چند بار تغییر نام داده و پردیسی در کرج به آن افزوده شدهاست. در حال حاضر دانشگاه خوارزمی در رشتههای مختلف علوم پایه، انسانی، تربیتی و مهندسی در مقاطع مختلف از کارشناسی تا دکتری دانشجو میپذیرد.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه خوارزمی
دانشگاه خوارزمی در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه سوره
دانشگاه سوره در بهمن ماه سال ۱۳۷۲ توسط حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تأسیس شد. پس از دو سال پذیرش آزاد، از سال ۷۴ از طریق سازمان سنجش آموزش کشور پذیرش دانشجوی را در ۱۱ رشته آغاز کرد. این موسسه با جذب دانشجو در دورههای کاردانی و کارشناسی در رشتههای صنایع دستی، موسیقی، تئاتر، سینما، معماری، مجسمهسازی، گرافیک و نقاشی شروع به فعالیت نمودو هم اکنون دارای رشتههای مهندسی معماری، روابط عمومی، روزنامهنگاری، مدیریت فرهنگی هنری، نقاشی، گرافیک، صنایع دستی، هنر اسلامی، کتابت و نگارگری، نمایش (تئاتر) و سینما در مقطع کارشناسی است. هماکنون دانشگاه سوره با چهار دانشکده هنر، دانشکده معماری، دانشکده امور فرهنگی و دانشکده تبلیغ و ارتباطات و همچنین پژوهشکده مطالعات هنر اسلامی و مرکز مطالعات فرهنگی جوان در چهار باب ساختمان مرکز شهر تهران و با استفاده از تجهیزات امکاناتی چون لابراتوار مجهز عکاسی (سیاه و سفید، رنگی)، کارگاههای سفال، چاپ دستی (سیلک و باتیک)، چوب، نساجی، بافت فرش، تراش سنگ، تراش شیشه، لعاب، سرامیک، رنگرزی، جواهرسازی، سایت رایانه، کتابخانه مرکزی، پلاتوهای نمایش، کارگاه عروسکسازی، نمازخانه، سالن ورزش، سالن سینما، سالن اجتماعات، سالن مطالعه، سالن همایش، اتاق تدوین و صدا، سالن غذاخوری، بوفه، کانونهای فرهنگی و هنری دانشجویی، آرشیو فیلم، کارگاههای نقشهکشی، کارگاههای آتلیه و اجرا، کارگاه نقاشی و گرافیک و نمایشگاه و نگارخانه آیه و همچنین واحد آموزشهای آزاد سوره، مرکز چاپ و انتشارات، مجله علمی پژوهشی رهپویه هنر و پرتال دانشگاه سوره و انفورماتیک با امکانات بهرهگیری از اینترنت پرسرعت بیسیم برای دانشجویان و ... ارایهٔ خدمات مینماید.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه سوره
دانشگاه سوره در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه شاهد
دانشگاه شاهد یکی از دانشگاههای دولتی تهران است. این دانشگاه در جنوب شهر تهران و در بزرگراه خلیج فارس واقع شدهاست. این دانشگاه، در پی فرمان تاریخی ۶ فروردین ماه ۱۳۶۵ آیتالله خمینی مبنی بر لزوم رسیدگی به امور فرهنگی و تحصیلی فرزندان شهدا، آزادگان، مفقودان و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی برای ایجاد عرصه آموزشی و تحقیقاتی لازم در سطح عالی، در مهرماه ۱۳۶۹، با پذیرش ۱۶۵ نفر دانشجو در ۷ رشته تحصیلی (پرستاری، مامایی، علوم تربیتی، علوم اجتماعی، روانشناسی، ریاضی و نقاشی) فعالیت خود را آغاز کرد. در سالهای اخیر اساسنامهای با رویکرد حذف کلمه غیرانتفاعی از اساسنامه دانشگاه شاهد برای رفع معضلات این دانشگاه صورت پذیرفت که این کار با مد نظر قرار گرفتن دستور مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ ارتباط دانشگاه شاهد با بنیاد شهید تنظیم شد. اساسنامه جدید پس از تصویب در هیات امناءدانشگاه برای تشویح وزیر علوم و وزیر بهداشت ارسال شد. در حال حاضر بالغ بر ۶۰۰۰ دانشجو در ۱۰۲رشته (۱۳رشته در مقطع دکتری تخصصی، دو رشته در مقطع دکتری حرفهای، ۶۱ رشته در کارشناسیارشد و ۲۶ رشته در مقطع کارشناسی) در ۸ دانشکده: پزشکی، دندانپزشکی، پرستاری و مامایی، علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی، علوم کشاورزی و هنر و یک مرکز آموزشهای غیرحضوری به فعالیت خود ادامه میدهد.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه شاهد
دانشگاه شاهد در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی یکی از دانشگاههای دولتی ایران است که در منطقه ولنجک (درکه) در شمالغربی تهران واقع شدهاست. این دانشگاه از جمله بزرگترین و معتبرترین دانشگاههای ایران محسوب میشود. این دانشگاه در تاریخ ۱۳۳۸/۷/۲۷ با نام دانشگاه ملی ایران به دستور محمدرضا شاه و توسط دکتر علی شیخالاسلام تأسیس شد، و تا پیش از سال ۱۳۶۱ با این نام خوانده میشد.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلیتکنیک تهران)
دانشگاه صنعتی امیرکبیر یکی از با سابقهترین مؤسسات آموزش عالی کشور در زمینه فنی و مهندسی است. این دانشگاه در طول سالها فعالیت مستمر به خصوص بعد از انقلاب اسلامی، با بیش از سیهزار نفر دانش آموخته فنی و مهندسی خدمات گستردهای در راستای اهداف آموزش عالی و تحقیقاتی کشور ارائه کرده است. این دانشگاه فعالیتهای خود را تحت عنوان پلیتکنیک تهران از سال ۱۳۳۷ آغاز نمود و به مرور زمان به لحاظ کمی و کیفی گسترش فراوانی یافت به صورتی که امروز این دانشگاه به عنوان مادر دانشگاههای صنعتی کشور تلقی میشود و با سابقه بیش از نیم قرن فعالیت درخشان، توانسته است با توسعه فعالیتهای آموزشی، تحقیقاتی و دانشجویی، جایگاهی مناسبي را در میان مراکز علمی تحقیقاتی به خود اختصاص دهد.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه صنعتی امیرکبیر
دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه صنعتي خواجه نصیرالدین طوسی
دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی یکی از دانشگاههای دولتی ایران است که دانشکدههای آن به صورت غیرمتمرکز در شهر تهران قرار دارند. با تصویب شورای انقلاب فرهنگی این دانشگاه در سال ۱۳۵۹ با ادغام ۹ مرکز آموزش عالی که مهمترین آن دانشکده مخابرات بود به شکل کنونی تشکیل شد و در سال ۱۳۶۷ به نام خواجه نصیرالدین طوسی، دانشمند ایرانی تغییر نام داد. دانشگاه در ۶ دانشکده با ۱۶ رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی، ۴۴ رشته در مقطع کارشناسیارشد و ۱۴ رشته تحصیلی در مقطع دکترا کار خود را انجام میدهد.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه صنعتي شریف
دانشگاه صنعتی شریف در سال ۱۳۴۴ با هدف تربیت و تامین بخشی از نیروهای متخصص موردنیاز کشور، در سطوح بالای علمی تأسیس گردید. این دانشگاه در مقایسه با بسیاری از دانشگاههای ایران و جهان دانشگاهی جوان و در حال رشد است. خوشبختانه در طول دوران فعالیت خود توانسته است به صورت یک مؤسسه علمی پیشرو در صنعت، فناوریهای روز و علوم کاربردی در عرصه علم، منطقهای و جهانی مطرح و جایگاه ارزشمندی پیدا کند و به عنوان مرکزی برای تبدیل رویاهای نسلهای ایرانی به واقعیتهای امروزی همواره مورد تحسین و شگفتی جامعه باشد. هدف این دانشگاه، فراهم نمودن محیطی علمی و پویا برای کسانی است که در راستای کسب علم و دانش تلاش مینمایند، و پایگاه و نقطه اتکاء و اعتماد آنانی است که واقعیات و حقایق علمی را درک کرده، برای نشان دادن آن به دیگران کوشش میکنند. دانشگاه صنعتی شریف امروز به عنوان معتبرترین مرکز دانشگاهی، علمی و آموزشی ایران در جهان شناخته میشود.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه صنعتی شریف
دانشگاه صنعتی شریف در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه صنعتی مالک اشتر
این دانشگاه در دوران قبل از انقلاب اسلامی ایران به عنوان پژوهشگاه و آموزشکده برای صنایع دفاعی در شاهین شهر اصفهان توسط آمریکاییها در کنار صنایع مهم دفاعی مستقر در اصفهان مانند هسا تاسیس شده بود. بعد از انقلاب مدتی با نام «پژوهشگاه علوم و صنایع دفاعی» مشغول به کار شد و سپس در سال ۱۳۶۳ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی با نام دانشگاه علوم و صنایع دفاعی با جذب دانشجویان بورسیه در مقطع کارشناسی به کار خود ادامه داد.
از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۸ مدتی به دلایل نامعلوم کلیه فعالیتهای آموزشی این دانشگاه تعلیق شد و سپس در سال ۱۳۷۸ با تلاشهای وزیر دفاع وقت دریادار علی شمخانی با نام جدید «دانشگاه صنعتی مالک اشتر» با جذب دانشجو در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد دوباره فعالیتهای آموزشی خود را آغاز نمود.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه صنعتی مالک اشتر
دانشگاه صنعتی مالک اشتر در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه علامه طباطبایی
قدمت هسته اولیه دانشگاه علامه طباطبایی به سال ۱۳۳۷ باز میگردد، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۸، با ادغام ۲۷ مرکز آموزش عالی مستقل با عناوین مختلف دانشگاه، دانشکده، پژوهشکده، مدرسه عالی، آموزشگاه عالی، موسسه، مرکز و سازمان تأسیس شد. در سال ۱۳۶۳ بر اساس موافقت شورای عالی انقلاب فرهنگی همه زیر مجموعهها ادغام شــدنـد و از ادغام آنها دانشـــگاه علامه طباطبائی تاسیس گردید. قدمت این دانشگاه به اعتبار یکی از قدیمیترین واحدهای تشکیل دهنده آن یعنی مدرسه عالی بازرگانی با تاریخ تاسیس ۱۳۳۷، به بیش از ۵۰ سال میرسد.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه علامه طباطبایی
دانشگاه علامه طباطبایی در ويكيپدياي فارسي
دانشگاه علم و صنعت ايران
دانشگاه علم و صنعت ایران با پیشینهای از سال ۱۳۰۸ قدیمیترین دانشگاه ایران است و در زمینی به مساحت ۴۲۰ هزار متر مربع در شمال شرقی شهر تهران واقع شده است. این دانشگاه هشتاد سال سابقه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دارد. هسته اولیه دانشگاه در سال ۱۳۰۸ با هدف ایجاد زمینههای لازم برای تحصیلات دوره عالی مهندسی در کشور، تحت عنوان مدرسه صنعتی دولتی با بهرهگیری از استادان آلمانی و ایرانی در خیابان ۳۰ تیر (قوامالسلطنه سابق) تأسیس شد و بعداً به هنرسرای عالی تغییر نام یافت. دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاهی دولتی و اولین موسسه آموزش عالی در ایران است که هسته اولیه آن در سال ۱۳۰۸ شکل گرفته است. این دانشگاه در تهران واقع است و شعبههای آن در شهرهای بهشهر، دماوند و نور قرار گرفتهاند. دانشگاه علم و صنعت ایران، تنها دارنده دانشکده مهندسی راهآهن و دانشکده مهندسی پیشرفت در خاورمیانه و دانشکده مهندسی خودرو در ایران است؛ همچنین از معدود دانشگاههای صنعتی ایران است که دانشکده معماری و شهرسازی نیز دارد و تنها دانشگاه صنعتی در ایران است که به طور تخصصی به رشتهٔ توسعه اقتصادی و برنامهریزی میپردازد. سطح آموزشی بالا از یک سو، و داشتن امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی پیشرفته از سویی دیگر به ويژه در رشتههای مهندسی عمران، مواد و متالورژی و مکانیک باعث شده تا وجههٔ صنعتی این دانشگاه پررنگتر شود و دانشآموختگان آن بتوانند به سرعت جذب واحدهای صنعتی ایران شوند. در حال حاضر بیش از ۱۲٬۰۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسیارشد و دکترا، در رشتههای مختلف مهندسی و علوم پایه (۴۲ رشته تخصصی) در این دانشگاه مشغول به تحصیلاند. تیم رباتیک این دانشگاه تا کنون سه بار به مقام نائب قهرمانی در دنیا رسیده است. همچنین این دانشگاه در حال حاضر اولین و تنها دانشگاه برتر ایران و خاورمیانه است که ماهواره به فضا فرستاده است.
مطالعه بيشتر
تارنماي دانشگاه علم و صنعت ایران
دانشگاه علم و صنعت ایران در ويكيپدياي فارسي